Estic d'acord Aquesta pàgina web guarda petits fragments d'informació (cookies) al vostre dispositiu amb la finalitat d'oferir un millor contingut i per a finalitats estadístiques. Pots desactivar l'ús de les cookies modificant la configuració del teu navegador. Navegar per la nostra pàgina web sense canviar la configuració del navegador ens autoritza a emmagatzemar aquesta informació al teu dispositiu.
El colom urbà (Columba livia) és una espècie semidomèstica que és el seu origen als coloms domesticats a l’època dels romans. D’unes dècades cap aquí, els coloms urbans han incrementat el seu nombre als pobles i ciutats i per la facilitat d’aliment que hi han trobat i la manca de depredadors naturals.
La superpoblació de coloms pot arribar a causar un problema de salut pública, ja que algunes aus poden patir malalties i ser portadores d’agents patògens que es transmeten a les persones (zoonosi). A part, els seus excrements degraden el patrimoni arquitectònic, el mobiliari urbà i la vegetació.
Des de l’Ajuntament, per tal de garantir la gestió i el control de la seva població, implantem un sistema mitjançant el control ètic a través de l’alimentació, en punts controlats, mitjançant pinso tractat amb un inhibidor de la reproducció.
Aquest control ha d’anar acompanyat de diverses mesures i conductes que hem de mirar de posar en pràctica tots els veïns del municipi, per al bé de la comunitat:
El control integral de plagues urbanes està dirigit a mantenir la via pública i edificis municipals d’ús públic amb uns nivells d’animals artròpodes i rosegadors sota els llindars de tolerància, per tal d’evitar la transmissió de malalties per zoonosi i garantir la salubritat dels espais.
Les actuacions de control de plagues s´han de dur a terme atenent a criteris de protecció de la salut, mediambientals i d´efectivitat, de manera que els mètodes utilitzats siguin proporcionals a la problemàtica que cal resoldre i que hi estiguin en consonància.
El servei consisteix en la monitorització de rosegadors i artròpodes mitjançant la instal·lació de trampes amb atraients alimentaris, i les posteriors accions de desinsectació i desratització que es determinin en cas d’incidència i presència dels animals.
El control integrat de plagues també consisteix en efectuar les actuacions de reparació (segellat d’obertures i passos d’instal·lacions, instal·lació de ribets, etc) per evitar la intrusió d’aquests animals en espais que cal mantenir segurs. Aquestes actuacions es prioritzen respecte l’aplicació de productes insecticides i raticides, d’acord amb els criteris ambientals en els quals es desenvolupa aquest servei.