Marató residu zero. L’esmorzar saludable i sostenible.

Campanya desenvolupada durant el 2018, per promoure els esmorzars saludables i sostenibles a les escoles, amb l’objectiu d’aconseguir una reducció de la generació de residus que es generen durant l’hora d’esmorzar i que aquest sigui més saludable, evitant aquells productes prefabricats i de brioixeria que porten associat un elevat consum de sucre, greixos i conservants, i també una gran generació de residus d’envasos.

La campanya, en el qual s’hi han involucrat totes les escoles de primària del municipi (Escola Sant Vicenç, Escola Puigsoler i Escola FEDAC), amb un total de prop de 600 alumnes, les associacions de mares i pares (AMPA’s), equips directius i el servei local de Salut Comunitària del Centre d’Atenció Primària, s’ha concretat en diverses fases.

Fases del projecte

Fase preparatòria – Preparació del Decàleg de l’esmorzar saludable i sostenible per a les famílies, Manuals de bones pràctiques per la prevenció de residus per a les AMPA’s i elaboració de les bases del concurs Instagram. Reunions informatives a les famílies de cada centre educatiu, aprofitant les reunions d’inici de curs, per explicar la campanya, la planificació i convidar a la seva participació i implicació.

1a fase – Diagnosi inicial i avaluació de residus generats (situació 0): Activitat realitzada a als  26 grups-classe participants, amb la dinamització del pallaso “Basureto”, per fer el recompte inicial.

2a fase –Tallers l’Esmorzar saludable i sostenible. Activitat realitzada a les 26 aules, dinamitzada per una educadora ambiental i la infermera de salut comunitària, per analitzar els esmorzars: en termes de salut i de generació de residus. Durant aquesta activitat, es va lliurar a l’alumne un embolcall reutilitzable (snack’n’go) com a element motivador per facilitar a les famílies la implantació de la reducció de residus i també el Decàleg de l’esmorzar saludable i sostenible amb informació útil sobre els aliments recomanables. L’objectiu és que la bosseta s’incorpori al material habitual que l’alumne ha de dur a l’escola (estoig, bata, llibreta, etc), i esdevingui un element bàsic en la motxilla escolar.

Concurs Instagram #svcresiduzero: Adreçat a les famílies dels escolars, que hi podien participar penjant les fotos dels esmorzars saludables i sostenibles. En total, hi van participar 112 fotografies.

3a fase  – Recompte final i cloenda amb les famílies: Avaluació final de la generació de residus, i comprovació de la reducció aconseguida: reducció mitjana del 33% de residus d’envasos en la totalitat dels centres educatius.

Premi europeu per a la prevenció de residus (#EWWRawards)

La campanya Marató Residus zero. L’esmorzar sostenible i saludable obté el Premi europeu de prevenció de residus 2018, el dia 15 de maig en la cerimònia de lliurament de premis al Comité Europeu de les Regions, a Brussel·les.

El premi s’emmarca en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa finançada per la Unió Europea a través del Programa LIFE+, i que a Catalunya coordina l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). El jurat ha valorat especialment l’abast de les actuacions i el gran nombre de participants, els resultats obtinguts en la reducció de residus i la difusió i repercussió que ha tingut en mitjans de comunicació i en xarxes socials.