Presentació del llibre ‘Joan Cadevall professor, botànic i geògraf’, aquest dijous a la Biblioteca

La Biblioteca Salvador Vives Casjuana acull aquest dijous a la tarda la presentació del llibre Joan Cadevall professor, botànic i geògraf. La presentació anirà a càrrec d’Àngel Manuel Hernández Cardona i començarà a les 19.30 hores.

 

Veí il·lustre

El botànic Joan Cadevall, va néixer el 23 de juny de 1846 a Cal Coll de Torre de Boades. Amb una àmplia formació científica, llicenciat en Ciències Exactes (1869), en Ciències Naturals (1871) i doctorat en 1873, es va dedicar a l’ensenyament a Terrassa on fou director del Reial Col·legi Terrassenc entre 1873 i 1901. A partir de llavors el Dr. Cadevall i els seus col·laboradors van passar a l’Escola Municipal d’Arts i Oficis, que s’havia fundat el 1886 per iniciativa seva, i a l’Escola Elemental d’Indústries que el 1904.

 

El doctor Cadevall es va integrar plenament a la societat terrassenca, va participar en la fundació de l’assemblea local de la Creu Roja (1893) de la que fou president-fundador fins al 1903; entre 1897 i 1900 fou president de la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Terrassa, també va ser director del Centre Meteorològic de Terrassa i membre del Centre Excursionista de Terrassa.

 

Joan Cadevall ha passat a la història com a botànic. El 1897 publica ‘La Flora del Vallès’. El 1900 publicà Apuntes de Botánica’, el 1905 rebé la medalla d’or de la Societat Internacional de Geografia i Botànica i el 1907 publicà ‘Botànica Popular’ que és una obra amb intencions divulgatives. El 1908 es començà a publicar la ‘Geografia General de Catalunya’, a la qual Cadevall va col·laborar a la part de la botànica. La seva obra cabdal és ‘La Flora de Catalunya’, obra important en la història de la botànica catalana publicada a partir de 1915.

 

L’Institut d’Estudis Catalans va crear el premi Joan Cadevall en el seu honor per premiar el «millor estudi sobre ciències naturals referent a Catalunya o algunes de les seves comarques».

ca Català
X