Espècies d’aus protegides als nuclis urbans

A l’estiu és època de cria de les aus, i encara que ens sembli increïble, dins els nuclis urbans hi podem trobar espècies d’ocells protegides que nidifiquen en edificis, forats en troncs d’arbres vells, etc. Algunes d’aquestes espècies més comuns i que també es poden veure a Sant Vicenç de Castellet són l’oreneta vulgar (Hirundo rustica), l’oreneta cuablanca (Delichon urbicum), el falciot negre (Apus apus) i el ballester (Apus melba).  Tots són ocells insectívors de gran valor que contribueixen al control de les poblacions d’insectes, com ara el mosquit tigre.

 

Respectar les aus

És important respectar i protegir-ne els seus nius i interferir el mínim en el procés de nidificació. En cas de trobar algun pollet que hagi caigut del niu – més freqüent aquests dies degut a les altes temperatures-, hem de mirar de tornar-lo a posar al seu lloc (sempre dins les nostres possibilitats), evitant qualsevol acció que pugui danyar-los. Si és un ocell d’aquestes espècies i està ferit la recomanació és avisar la Policial Local.

Cal tenir en compte, també, que els falciots sempre els veureu en vol (cacen, dormen i copulen a l’aire), només paren per fer niu. En cas que caiguin a terra no són capaços d’emprendre el vol. En aquest cas, podem ajudar-los a enlairar des d’un balcó o espai elevat sempre vigilant que la caiguda no sigui massa gran. Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

Falciot (Apus apus)

 

Oretena vulgar (Hirundo rustica)

 

Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)

 

Ballester (Tachymarptis melba)

ca Català
X