· Descripció

La població de Sant Vicenç de Castellet, la trobem situada dins la zona geogràfica de la Catalunya Central, dins la comarca del Bages.

Castellet (Sant Vicenç de Castellet)
Localització de Sant Vicenç de Castellet respecte del Bages

Les comarques centrals és una de regió de Catalunya definida com un dels set àmbits funcionals territorials del Pla territorial General de Catalunya. Inclou les comarques a l’entorn dels trams alt i mitjà dels rius Llobregat i Ter: Anoia, Bages, Berguedà, Osona i Solsonès. Les poblacions més importants i capitals de comarca són Igualada, Manresa, Berga, Vic i Solsona respectivament.

Sant Vicenç de Castellet situat al sud de la comarca, es caracteritza per ser la capital geogràfica de la zona del Bages sud, centralitzant bona part dels serveis i la majoria de la població i amb una superfície de 17,09km2. La seva posició geogràfica es troba al bell mig de la resta de municipis que configuren aquesta subcomarca, que són el Pont de Vilomara i Rocafort, Castellgalí, Castellbell i el Vilar, Marganell i Monistrol de Montserrat.

Està situat prop de la confluència dels rius Llobregat i Cardener, entre els parcs de Montserrat i de Sant Llorenç del Munt.

La seva ubicació l’ha convertit, des d’antic, en un punt estratègic en les comunicacions entre les comarques del Bages, Vallès i Baix Llobregat.

El terme actual és el resultat de l’agregació de dos municipis a mitjans del segle XIX: Sant Vicenç de Castellet i Vallhonesta. Es distingeixen clarament 7 zones al terme de Sant Vicenç, delimitades per la seva evolució històrica i relació geogràfica amb el territori:

  • Poble de Sant Vicenç, en el que podem distingir el nucli antic, el Raval de les Roques (Altes i Baixes)
  • El raval del Clot i la Balconada
  • Castellet, la Farinera
  • Clot del Tufau, depenent eclesiàsticament i relacionat geogràficament amb Castellgalí
  • Serrat de la Beguda, depenent eclesiàsticament de Castellbell i el Vilar
  • Vallhonesta, amb una independència històrica clara fins el segle XVIII
  • Boades, amb relació geogràfica amb Castellgalí

Cal destacar que l’estructura del terme municipal queda partida per pas del riu Llobregat de nord a sud, que divideix el territori en dues zones clarament diferenciades. A part la població també queda partida pel pas de les dues línies ferroviàries, els FFGG i la Renfe.

El relleu és força pla, situat a uns 174 m sobre el nivell del mar, amb variacions d’altitud que oscil·len entre els 200 i els 600 metres, alternant valls, altiplans i conques d’erosió. El punt més alt és la Morella amb 639 m. Altres accidents geogràfics son El Puigsoler (525,3 m) a la serra de Vallhonesta, cim emblemàtic molt concorregut per excursionistes sobre el que hi ha una senyera i una caseta de fusta amb un pessebre i un llibre de signatures; la muntanya de Castellet (277 m); el Serrat de la Beguda; Coll de Gipó.

Cal destacar que una part del terme municipal es troba dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac. D’una extensió total de 1.709 ha que té el municipi de Sant Vicenç de Castellet, 221,6 ha formen part del Parc Natural, representant un 12,97% de l’extensió total de l’espai protegit.