· Festes detacades - Fira del Vapor

Fira del Vapor (4 i 5 de juny de 2016)

Detall Fira del Vapor

El primer cap de setmana de juny, Sant Vicenç de Castellet, es trasllada a principis del segle XX, període de creixement i progrés històric pel municipi. Durant tot el cap de setmana es pot gaudir d’un munt d’activitats, recordant el ferrocarril, la sirena de la fàbrica tèxtil, els oficis de l’època, com els picapedres i teixidors, els pagesos, les festes i els balls a l’envelat i a l’Ateneu, els carruatges i vehicles antics, les parades d’artesans,... tot amb l’ambientació d’aquells moments.

Per Sant Vicenç podràs passejar, veure i escoltar com es vivia en un municipi de principis del segle XX caracteritzats per l’arribada del ferrocarril, la força de la indústria i el món rural de la Catalunya Central.

Context històric

Detall Fira del Vapor

La Fira del Vapor recorda la transformació que va viure Sant Vicenç de Castellet durant la segona meitat del segle XIX en què es va passar d’una societat agrària a una societat industrial. El certamen ret homenatge a tota una generació de santvicentins que van ser testimonis de l’arribada del ferrocarril el 1859, la implantació de les grans indústries tèxtils (Fàbrica Soler, Balet, Castells, Pere Jorba, etc.) o uns anys més tard la inauguració del pont sobre el Llobregat (1923). El municipi tenia 200 habitants l’any 1867 fins a assolir 3.037 habitants l’any 1930. La implantació d’indústries i el creixement de la població van facilitar el desenvolupament d’activitats auxiliars (construcció, fustes, ferrers) i serveis per als veïns (comerç, restauració, etc).

Pàgina web i concursos

La Fira del Vapor compta amb una pàgina web en què trobareu tota la informació del certamen (www.firadelvapor.cat). També s’han establert tres concursos de fotografia (Concurs d’aparadors, IV Concurs de Fotografia Fira del Vapor i Concurs de vestuari d’època).

Organització

Detall Fira del Vapor

L’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, la UBIC i el grup de teatre Cul-i-Seu de la Societat Coral l’Estrella són els organitzadors de la cinquena edició de la Fira del Vapor. El certamen és possible gràcies al patrocini d’Urbaser, Sorea i el suport de la Diputació de Barcelona.