· Festes destacades - Ball de Gitanes

El Ball de Gitanes, Festa declarada d’Interès Local

Detall Ball de Gitanes

El Ball de Gitanes de Sant Vicenç de Castellet, és una festa declarada d’Interès Local amb més de 100 any d’antiguitat i que uneix tot un poble al voltant d’una dansa i d’una plaça. Se celebra el diumenge de la Segona Pasqua, a la Plaça de l’Ajuntament, on més de 200 balladors distribuïts en diferents colles, es reuneixen per ballar i gaudir de les boniques músiques de Les Gitanes de Sant Vicenç de Castellet, fent vibrar a tot el públic assistent i observant els colors i la brillantor de la Plaça de l’Ajuntament engalanada per l’ocasió. 

Primera ballada

La primera ballada de Gitanes a Sant Vicenç de Castellet va tenir lloc el 10 de febrer de 1907. Va arribar de la mà d’una colla de picapedrers vinguts de Caldes de Montbui que van convèncer un grup de noies santvicentines per dur-lo a terme. Els següents anys es tornarien a ballar, normalment per Carnaval, però no de forma continuada. L’arrelament definitiu del ball de gitanes es produeix a partir de l’any 1948, moment en què es va fundar l’Esbart Dansaire Santvicentí. Les gitanes van formar part del repertori de l’Esbart des de bon principi i aviat en va fer representacions per tot Catalunya. En aquell moment integraven el ball un conjunt de setze parelles. És també a partir d’aquest moment que s’instaura la Pasqua Granada com a data de la ballada de gitanes –coincidint amb la Festa Major d’Estiu fins fa uns anys–, abandonant la seva originària vinculació al Carnestoltes. La primera ballada per part de l’Esbart Dansaire Santvicentí es va fer, doncs, el dilluns de Pasqua Granada de 1949.

Es torna a ballar

Detall Ball de Gitanes

Després d’una etapa d’inactivitat, l’Esbart es va reconstituir l’any 1981, creant un ballet folklòric, on farien un gran treball de recerca i posada escènica de les danses catalanes. L’any 1989 l'Esbart Dansaire Santvicentí, fa la gran estrena a l’escenari del Teatre de la Passió d’Olesa de Montserrat de les recuperades ‘Gitanes de Sant Vicenç de Castellet’.

L’any 1992 l’Esbart tira endavant la iniciativa de tornar al poble allò que originàriament va ser seu, es presenta la proposta i es convoca a tothom que vulgui participar a la primera Ballada popular de Gitanes de Sant Vicenç. I és així, que el dia 7 de juny de 1992, coincidint amb la Segona Pasqua i en Festa Major d’Estiu, es celebra la Ballada Popular de Gitanes de la nova època.

Des de llavors les Gitanes de Sant Vicenç de Castellet no han parat de créixer i de consolidar-se com l’acte més especial dins el calendari festiu de Sant Vicenç de Castellet, convertint-se amb un acte social i cultural de gran rellevància pel municipi-

Públic infantil

L’any 2007, en el marc dels actes de celebració del centenari de les mateixes, es creen les Gitanes Infantil i Juvenils amb la participació de prop d’un centenar de balladors. També es crea el ‘Concert per a Cobla, Cor, Combo i Orquestra de les Gitanes de Sant Vicenç de Castellet’, versionant i fent una adaptació moderna de les tradicionals músiques de Les Gitanes, a càrrec del músic manresà Xavier Mestre.

Actualment la Ballada Popular està estructurada en les següents parts:

Detall Ball de Gitanes
Desfilada de les Colles

La diada festiva del diumenge comença quan tots els dansaires es reuneixen davant de l’Església del poble. Un cop les colles estan a punt, comença la desfilada a través d’alguns carrers fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament. Presideixen la cercavila els gegants dels Barons de Castellet, el Marià i la Paula, juntament amb els grallers, donant encara més un caire festiu.

Estructura del ball

El desenvolupament del ball és complex i conté elements ben diversos. Sempre guiats per la música en directe d’una cobla. La ballada comença amb l’entrada a la plaça dels Gegants Marià i Paula, on ens ofereixen el Vals dels Barons de Castellet. Seguidament comencen les Gitanes a la Plaça, amb una estructura ben establerta, amb l'Entrada del Passeig, que és el Ball de Caldes, en homenatge als picapedrers de Caldes de Montbui, que només el fan els ex-dansaires i antics dansaires de l’Esbart. A continuació arriba el color i l’alegria a la plaça amb el Galop d'Entrada on es presenten a la plaça totes les colles participants.

Seguidament es fa la Coronació de la Núvia i el sorteig entre totes les noies que participen a la ballada d'aquell any.

Tot seguit es fa un nou Galop encapçalat per la nova núvia i la seva parella.

A continuació comencen els “Entremesos”, es balla el Xotis, les Catxuxes, les Contradanses, la Jota i el Vals-Jota. En el ball de les Contradanses és un moment molt especial, ja que a la segona tirada de la peça es forma una estrella humana amb tots els balladors de la plaça, símbol d’unió i de treball per part de tots els balladors de Gitanes. Les gitanes acaben amb el Galop Final on tot el públic de la plaça hi és convidat.

I per acabar l'acte, tots els participants a la ballada i espontanis, fan la Ballada Popular del Vals dels Barons de Castellet i la Sardana “Cent galops per Sant Vicenç”, estrenada el 2007 i escrita per Xavier Mestres.

Diferents entitats

Gitanes Sant Vicenç de Castellet

Són nombroses les entitats que hi participen. Hi participen una colla d’antics dansaires, ex-dansaires de l’Esbart Dansaire Santvicentí, l’Escola Bressol El Niu, l’Associació Musical Castellet, el Club Natació Castellet, la Colla de Geganters, la colla d’Independents, la colla Nova, la Colla Blava de l’Esbart i l’Escola de Dansa de l’Esbart.

Entitat organitzadora:

Associació Cultural de Balladors del Ball de Gitanes de Sant Vicenç de Castellet

Escolta'n dues

Contacte:

gitanes1907@hotmail.comwww.svc.cat